19 Δεκ 2014

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις




Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων το παρακάτω αφιέρωμα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γκιουβέτσια. Χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ανάλογα με την όρεξη του καθενός  το οποίο βάζουν σε πήλινα τσουκάλια ή πήλινες κατσαρόλες. Το λάχανο τουρσί και τα κρεμμύδια κυριαρχούν σαν συνοδευτικό και μερικές φορές το κρασί όπου όλα μαζί μαγειρεύονται σε παραδοσιακούς φούρνους. Ανάβουν τους φούρνους το απόγευμα και μόλις είναι έτοιμοι βάζουν μέσα τα γιουβέτσια. Ο φούρνος σφραγίζεται με λάσπη ή κοπριά. Την ημέρα των Χριστουγέννων μετά την Εκκλησία ανοίγουν, ξεσφραγίζουν το φούρνο. Οι μυρωδιές  είναι σε όλο το χωριό




Δεν υπάρχουν σχόλια: